Зміни в системі SENT з 1 листопада 2024 року

Уряд Польщі ухвалив зміни до системи SENT

Рада міністрів ухвалила у вівторок (20/08/2024) проект змін до положення про відрядження водіїв на автомобільному транспорті та деяких інших актів. Метою поправки є прискорення набуття чинності обов’язку реєстрації в системі моніторингу автомобільних і залізничних перевезень вантажів і торгівлі пічним паливом (так звана система SENT). Це стосується іноземних перевізників з країн, що не є членами ЄС, які здійснюють міжнародні автомобільні вантажні перевезення.

Автором змін є Міністерство інфраструктури. Воно вказує, що зміни до правил дозволять більш ефективно здійснювати моніторинг та контроль за діяльністю іноземних перевізників. Таким чином, вони сприятимуть посиленню захисту польських автоперевізників від недобросовісної та нерівної конкуренції з боку країн, що не входять до ЄС.

Нові правила є відповіддю на вимоги, висунуті представниками середовища автоперевізників, в тому числі перевізниками, які організовували акції протесту перед автомобільними пунктами перетину кордону з Україною. Наразі польська автотранспортна галузь стикається з багатьма проблемами. Це пов’язано не лише з ситуацією в Україні, але й з економічним спадом, який ми спостерігаємо в Європі – зазначається в комюніке уряду за підсумками зустрічі.

У ньому наголошується, що у випадку Польщі ця ситуація накладається на зростання галузі міжнародних автомобільних перевезень у нашій країні, яке генерувалося протягом багатьох років. Це також стосується постійно зростаючої кількості автоперевізників та великовантажних транспортних засобів, якими вони володіють. Тому необхідно посилити контроль за перевізниками з третіх країн з метою усунення явища недобросовісної конкуренції та захисту вітчизняного ринку автомобільних перевезень від заборонених практик з боку іноземних суб’єктів господарювання.

Ключові події
Прискорення набрання чинності положеннями про електронний контроль іноземних дозволів у системі моніторингу автомобільних та залізничних перевезень вантажів і торгівлі пічним паливом (так звана система SENT).
Рішення стосуватиметься іноземних перевізників, які здійснюють міжнародні автомобільні перевезення.
Буде застосовуватися обов’язок реєстрації в системі SENT:

  • з 1 листопада 2024 року. – для перевізників, які не зареєстровані в державі-члені ЄС, Швейцарській Конфедерації або державі-члені ЄАВТ,
  •  з 1 січня 2025 року. – перевізники з інших держав-членів ЄС, Швейцарської Конфедерації або держав-членів ЄАВТ. Це особи, які здійснюють автомобільні перевезення в Польщі до або з країни, що не є членом ЄС, на підставі дозволу, необхідного відповідно до положень міжнародного договору, що зобов’язує Польщу та цю країну.

Перехідний період для виконання умови проведення акредитації керівника школи Центром підготовки водіїв та воєводськими центрами дорожнього руху буде продовжено на три роки (до 31.08.2027 р.). Це дозволить збільшити кількість суб’єктів, які мають право

  • проводити курси для кандидатів у інструктори з водіння
  • проводити семінари з підвищення кваліфікації для інструкторів з водіння та інструкторів з водіння без відриву від виробництва
  • безоплатно видавати велосипедні картки;
  • проводити навчання кандидатів у водії у формі дистанційного навчання.

Більше інформації на Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/podatki/zagraniczny-kierowca-w-systemie-sent,528626.html