Платні дороги у Польщі

Щорічно дорогами Польської Республіки пересувається безліч автомобілів. У мережі автошляхів існує окрема категорія. Платні дороги в Польщі поки мають невелику протяжність, проте вже зараз необхідно враховувати їхнє розташування при плануванні поїздки.

БУДІВНИЦТВО ПЛАТНИХ ДОРІГ

Платні дороги в Польщі з’являються через бажання держави повернути частину витрат і гарантувати підтримку дорожнього полотна в хорошому стані. Водії повинні бути готові до того, щоб зробити внесок за проїзд платними дорогами Польщі.

Польські дороги діляться на кілька категорій, виходячи з різних критеріїв:

  • За пропускною спроможністю;
  • Якість дорожнього полотна;
  • Призначення.

Серед них ключовими вважаються автомагістралі та швидкісні дороги. Саме на них запроваджуються оплата за проїзд. На картах платні дороги в Польщі маркуються літерою «А» та додатковою цифрою/числом (1, 2, 4, 6, 8, 18). Близько 1660 км. автобанів вже активно експлуатується.

Оплата доріг у Польщі поки стягується на трьох магістралях: А1, А2, А4. Зрозуміти, що виконано в’їзд на такі ділянки, можна за відповідними дорожніми знаками. Інші поки що будуються чи перебувають на стадії проектування. Всі платні дороги в Польщі перебувають у відомстві GDDKiA (Головне управління національних доріг та автомагістралей).

СИСТЕМА ОПЛАТИ ЗА ПРОЇЗД НА ПЛАТНИХ ДОРОГАХ ПОЛЬЩІ

Гроші за проїзд платними дорогами стягуються на спеціальних контрольних пунктах різними способами:

  • На в’їзді. На смузі стоїть облаштована будка, де є спеціальний працівник. Після того, як водій передає йому певну суму грошей за проїзд платними дорогами Польщі, шлагбаум піднімається і рух можна продовжити.
  • На виїзді із платної ділянки автомагістралі стоять автоматизовані КПП, які видають талон про оплату.
Платні дороги у Польщі

Оплата доріг у Польщі здійснюється за кожний кілометр пройденого шляху. Найчастіше на платних дорогах Польщі спочатку встановлено автомат, який друкує талончик для водія. Коли машина з’їжджає з платної ділянки, водій передає талон працівникові та вносить оплату за пройдені кілометри. Якщо платну автомагістраль повністю добудовано, здійснювати платіж можна на в’їзді та виїзді.

Водіям потрібно виявити увагу при наближенні до пункту збору оплати доріг у Польщі. Спеціальні покажчики допоможуть проїхати до необхідного коридору, виходячи зі способу розрахунку.

Допускається здійснювати платіж готівкою або за допомогою банківської картки. На постах, які приймають «кредитки», видно відповідний напис. В інших випадках як готівку приймаються польський злотий, долар, євро. Проте решта видаватиметься лише у національній валюті.

На окремих ділянках платних доріг Польщі впроваджено систему оплати проїзду в електронному вигляді ViaToll. З її допомогою автоматично відбувається нарахування та стягнення оплати доріг Польщі. Допускається перехід на ручний режим сплати з відповідного рахунку.

Карта платних доріг Польщі містить інформацію про пункти збору платежів, прикордонні КПП країни, автомагістралі з мережею ViaToll. Відомство GDDKiA впровадила систему на окремих частинах автобану А2 Конін-Стрікув та А4 Беляни Вроцлавське-Сосниця.

На заміну ViaToll на платних дорогах у Польщі поступово приходить механізм e-TOLL. Вона функціонує на супутниковому позиціонуванні. Причому використання системи ViaToll або e-TOLL для оплати доріг у Польщі для вантажівок, автобусів та машин з причепами масою 3,5 тонн є обов’язковим.

ВАРТІСТЬ ПРОЇЗДУ ПО ПЛАТНИХ ДОРОГАХ

Розмір платежу залежить від категорії транспортного засобу: мотоцикл, легковий автомобіль, вантажівка. При втраті чека-підтвердження з водія стягується максимальна сума, тобто передбачається проїзд усією довжиною платної дороги в Польщі.

На пунктах оплати приймають банківські картки Visa, MasterCard, Maestro. Готівкою платіж допускається у польських злотих, доларах, євро. Оператор КПП видає решту лише злотими.

Залежно від автомагістралі відрізняється ціна за пройдений кілометр. Вартість платних доріг у Польщі варіюється від 0,10 до 0,46 злотих.

Автобан А1

Траса загальною довжиною 585 км. перетинає всю територію Польщі з півночі на південь. Платною є ділянка між селами Русоцин та Нова Весь. Його довжина становить 152 км, у якому розташувалося 10 проміжних контрольних пунктів. Проїжджаючи дорогою, з кожного виду ТЗ стягуватиметься своя оплата (за весь маршрут):

  • Мотоцикли, автомобілі з масою до 3,5 тонни: 29,90 злотих (6,40 євро).
  • Автомобілі з причепом масою понад 3,5 тонни, вантажівки: 71 злотий (15 євро).

Гроші з МС беруться на кінцевому контрольному пункті.

Магістраль А2

Дорога перетинає центральну Польщу із заходу Схід, має довжину 657 км. Включає чотири платних ділянки:

  • Konin – Września;
  • Września – Poznań;
  • Poznań – Nowy Tomyśl;
  • Nowy Tomyśl – Rzepin.

ТЗ загальною масою до 3,5 тонн оплачують за тарифом 0,20 злотих за 1 км. шляху. Сумарно за всю ділянку доведеться заплатити 87 злотих (18,6 євро). Оплата доріг у Польщі для вантажівок по автомагістралі А2 встановлена ​​на рівні 0,38 злотих за 1 км. За весь шлях від Konin до Rzepin водій фури заплатить 142 злотих (30,5 євро).

Траса А4

Ця дорога є найдовшою у Польщі: 678,75 км. Вона починається на сході у пункті Краковець-Корчева і закінчується у місті Ендріховіце на західному кордоні. Перетинає міста Жешув, Тарнов, Краків, Катовіце, Вроцлав.

Платними є ділянки Краків-Катовіце, Вроцлав-Глівіце. Ціна проїзду по них різна:

  • для мотоциклів – 6/8,1 злотих;
  • для легкового автотранспорту – 12/16,2 злотих;
  • для вантажівок – 20 злотих.