Перевірки на дорозі та порушення E-TOLL

Перевірки на дорозі та порушення

Контроль та можливі види порушень щодо електронного збору платних доріг

Перевірка правильності сплати електронного збору за проїзд транспортних засобів та складів транспортних засобів із повною масою ≥ 3,5 т, т.зв. проїзд великовагових транспортних засобів по мережі платних доріг здійснюється відповідно до положень Закону від 21 березня 1985 року про дороги загального користування (Закон. вісник 1985 р., № 14, пункт 60, зі змінами)

Яка мета контролю

Перевірка дотримання обов’язку сплати електронного збору, передбаченого ст. 13 розділ 1 п. 3 Закону про дороги загального користування, або інші нормативні акти, що стосуються електронної плати за проїзд, обов’язки користувачів, накладення штрафів (штрафів) та адміністративних стягнень за несплату електронного збору за проїзд національними платними дорогами з користувачів транспортних засобів із повною масою ≥ 3,5 т або порушення інших зобов’язань щодо плати за проїзд, забезпечення надходжень від електронного збору плати до Державного дорожнього фонду, необхідних для будівництва та утримання доріг державного значення.

Як здійснюється контроль

Контрольними приладами, розміщеними вздовж платних доріг, які фіксують проїзд транспортних засобів з повною масою ≥ 3,5 т (так звані великовагові транспортні засоби), у формі «контролю на дорозі», який проводять працівники СКС, працівники МТД та Офіцери поліції.

Фінансовий штраф (також відомий як адміністративний штраф)

Фінансова санкція розуміється, як зазначено у ст. 13k Закону від 21 березня 1985 року про дороги загального користування, фінансова санкція, накладена Головною інспекцією автомобільного транспорту шляхом адміністративного рішення.

На кого можуть бути накладені фінансові санкції?

У разі виявлення за результатами перевірки порушень положень Закону про дороги загального користування щодо обов’язковості сплати електронного збору або інших порушень, пов’язаних з проїздом транспортного засобу та складу транспортних засобів із загальною масою автомобіля ≥ 3,5 тони на виявлено платну дорогу, головний інспектор дорожнього транспорту накладає фінансовий штраф (направлений через адміністративне провадження, спрямоване на винесення адміністративного рішення) на власника, власника або користувача транспортного засобу або на користувача дорожнього руху, який не є власником, власником або користувач транспортного засобу.

Скільки накладено штрафу?

  • Штраф коливається від 250 до 1500 злотих залежно від типу порушення.
  • За окремі порушення, що стосуються певного транспортного засобу, протягом однієї доби (добою вважається період з 00:00 до 24:00 дня) може бути накладено не більше одного штрафу.

За що може бути накладений штраф (види порушень) – відповідно до Закону від 21 березня 1985 року про дороги загального користування

  • За порушення обов’язку сплати електронного збору.
  • За введення в пристрій неправильних даних про категорію автомобіля.
  • За використання мобільного пристрою, системи зовнішньої локації або бортового пристрою не за цільовим призначенням, якщо це спричинило часткову сплату збору.
  • За нереєстрацію транспортного засобу або складу транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 3,5 тонни в реєстрі сплачується електронний збір.
  • За внесення до реєстру електронних платників плати за проїзд даних, що не відповідають фактичному стану транспортного засобу або складу транспортних засобів та номеру пристрою, що використовується в транспортному засобі.
  • За невключення цифрових зображень до реєстру платників електронного збору: документи, що підтверджують дані транспортного засобу, якщо ці дані не були внесені до центрального реєстру транспортних засобів, а також підтвердження подання забезпечення за формою грошових коштів або документ, що підтверджує внесення забезпечення (у разі розрахунків у режимі відстрочки) платежу).
  • За неактуалізацію відомостей, що містяться в реєстрі платників електронного збору.

Фінансова санкція за порушення зобов’язань щодо сплати електронного збору, внесеного при передоплаті. Штраф не накладається, якщо геолокаційні дані транспортного засобу під час проїзду по платній дорозі були передані до електронної системи збору плати KAS, а власник або користувач транспортного засобу сплатив електронний збір протягом 3 днів з дати завершення подорожі. Інформація про суму несплаченого електронного мита доступна в Електронній системі збору плати KAS.

Можливість оплати проїзду пізніше в електронному вигляді не поширюється на порушення, виявлені у разі зупинки для перевірки на дорозі.

Штраф (також відомий як «мандат»)

Стягнення, накладене у вигляді стягнення за діяння, передбачені ст. 13на та ст. 13naa Закону про дороги загального користування.

Право накладати та стягувати штрафи шляхом штрафного повідомлення мають інспектори дорожнього транспорту та працівники митної та податкової служби, а також працівники міліції.

Скільки накладено штрафу?

  • Штраф коливається від 500 до 1500 злотих залежно від типу порушення.

За що може бути накладений штраф (види порушень)

  • Для покритих або декорованих номерних знаків, номерних знаків з обмеженою читабельністю та номерних знаків, розміщених у місцях, не призначених для цієї мети.
  • Для несправного ZSL або OBU або мобільного пристрою з програмним забезпеченням.
  • За відсутність контрольного номера пристрою передачі даних, який використовується для розрахунку плати за проїзд.
  • За те, що транспортний засіб не обладнано належним чином системою зовнішнього визначення місця розташування.

Порушення, вчинені іноземними особами (стосується транспортних засобів, зареєстрованих не в Польщі)

У разі підозри про порушення, яке може призвести до накладення штрафу, іноземною юридичною особою, яка має зареєстрований офіс або місце проживання в країні, з якою Польща не пов’язана договором або угодою про взаємне співробітництво. стягнення дебіторської заборгованості або можливість стягнення заборгованості не випливає безпосередньо з міжнародних правил і правил цієї країни, офіцер митної та податкової служби, поліцейський або інспектор інспекції автомобільного транспорту під час дорожнього огляду транспортний засіб, зареєстрований в країні, відмінній від Польщі, збирає заставу в сумі, що відповідає очікуваному фінансовому штрафу.

Naruszenie podlegające karze grzywny

Стаття 13i розділ 4aa Стаття 13ic розділ 1, 1a-1c

Якщо під час перевірки буде виявлено незабезпечення належної роботи мобільного пристрою чи бортового пристрою з програмним забезпеченням, на водія транспортного засобу буде накладено штраф у вигляді штрафного повідомлення. У разі перерви в передачі сигналу супутникового позиціонування або передачі даних тривалістю понад 15 хвилин водій транспортного засобу зобов’язаний негайно зупинитися на найближчій автостоянці чи парковці або негайно залишити дорогу, на якій здійснюється електронний збір збирається. Водій транспортного засобу може відновити рух по дорозі, де здійснюється електронний збір плати за проїзд, після відновлення сигналу супутникового позиціонування або передачі даних. Положення не поширюється на випадок недоступності електронної системи збору плати KAS та у разі переривання сталося через несправність або збій мобільних пристроїв, зовнішніх систем визначення місцезнаходження та бортових пристроїв (з використанням технологій супутникового позиціонування та передачі даних), що перешкоджає передачі геолокаційних даних, необхідних для електронного збору плати за проїзд. Положення також не застосовується у випадку:

– коли автомобіль: бере участь у рятувальній або гуманітарній операції, ліквідації наслідків стихійного лиха, усуненні поломок; він використовується для перевезення живих тварин, для цілей збору молока, для перевезення ліків і медичних товарів, для перевезення небезпечних вантажів у кількостях, для яких вимагається маркування транспортного засобу помаранчевими попереджувальними табличками, для транспортування бетону та насосів для його пресування, для транспортування побутових відходів або рідких відходів, а також транспортує товари, на які не поширюється система моніторингу транспорту та торгівлі, зазначена у ст. 3 розділ 4-7 та 10 Закону від 9 березня 2017 року про систему моніторингу автомобільного та залізничного транспорту вантажів та торгівлі пічним паливом;

– автобус, що перевозить пасажирів.

У вищезазначених випадках умовою для продовження поїздки є надання власником або користувачем транспортного засобу інформації про маршрут поїздки разом із реєстраційним номером транспортного засобу в електронній системі збору плати за проїзд KAS, а якщо електронна плата за проїзд є оплачується в режимі передоплати – після сплати збору за цей проїзд. Інформація про маршрут разом із реєстраційним номером транспортного засобу надається не пізніше 3 днів з моменту завершення рейсу. У цей період також сплачується плата за електронну передоплату.

Art. 13 na ust. 1 1500 zł
Стаття 13 naa ч.1

Заява під час перевірки:

1) закриті або декоровані номерні знаки або

2) знаки, написи чи предмети на передній чи задній частині транспортного засобу, які обмежують читабельність цих табличок, або

3) реєстраційні знаки, розміщені на транспортному засобі в інших місцях, ніж призначені для цього, щодо водія складу транспортних засобів, дозволена повна маса яких перевищує 3,5 тони, або складу транспортного засобу, що складається з автомобіля з дозволеною загальною масою понад 3,5 тони та причепа чи напівпричепа, у тому числі автобусів, незалежно від їх дозволеної повної маси, або складу транспортних засобів з дозволеною загальною масою понад 3,5 тони, що складається з транспортного засобу, дозволена повна маса якого не перевищує 3,5 тони, який є не легковим автомобілем, а причепом

Art. 13 naa ust 1 1500 zł
Стаття 13 naa розд.2

Заява під час перевірки:

1) закриті або декоровані номерні знаки або

2) знаки, написи чи предмети на передній чи задній частині транспортного засобу, які обмежують читабельність цих табличок, або

3) реєстраційні знаки, розміщені на транспортному засобі в інших місцях, ніж призначені для цього водій складу транспортних засобів, дозволена повна маса якого перевищує 3,5 тони, до складу якої входить легковий автомобіль, дозволена повна маса якого не перевищує 3,5 тони з причепом

Art. 13 naa ust 2 500 zł
Стаття 13і розділ 4ab

Якщо власник, власник або користувач транспортного засобу не обладнав транспортний засіб належним чином функціонуючою системою зовнішнього визначення місця розташування або належним чином функціонуючим бортовим пристроєм чи мобільним пристроєм із програмним забезпеченням, що забезпечує передачу цих даних, і водій транспортного засобу не відмовився подорожувати

Art. 13na ust 1 1500 zł
Стаття 13 ib розділ 4

Відсутність контрольного номера мобільного пристрою разом із програмним забезпеченням зовнішньої локаційної системи або бортового пристрою, у ситуації, коли водій транспортного засобу не відмовлявся від поїздки

Art. 13na ust 1 1500 zł