Відповідальність за порушення SENT

Важлива інформація для перевізників по ситемі SENT

Товари які підпадають під SENT: Оригінал статті можна переглянути за посиланням Актуальності на PUESC

Наша компаніє GPS моніторингу під торговою маркою FreeTrack™ єдина в Україні пройшла сертифікацію у SENT та E-TOLL і наші клієнти ще з 2017 року працюють на платформі SENT. Тому наш досвід у цій сфері може бути корисний для вас.
Нагадаємо, що з 21 квітня 2023 року система SENT охоплює перевезення зерна, яєць, м’яса птиці та продуктів бджільництва.

Суб’єкти, які беруть участь у транспортуванні цих сільськогосподарських продуктів, зобов’язані звітувати до реєстру SENT про транспортування, що стосуються закупівель таких товарів у межах Співтовариства, а також їх транспортування між іншими державами-членами ЄС через територію Польщі.

Перевізники додатково зобов’язані надавати геолокаційні дані.

За невиконання зобов’язань, викладених у Законі, передбачені санкції.

 

Передача інформації до реєстру SENT

У разі придбання товарів у межах Співтовариства (стаття 6 так званого Закону про відправлення) Одержувач зобов’язаний подати заяву до реєстру та отримати реєстраційний номер цієї заяви. Одержувач зобов’язаний надати цей контрольний номер перевізнику.

За невиконання цих зобов’язань Закон передбачає санкції для вантажоодержувача – 46% валової вартості перевезеного вантажу, що підлягає обов’язку повідомлення, не менше 20 000 злотих (ст. 21(1)).

У разі перевезення товарів між іншими державами-членами ЄС через територію Польщі (стаття 7), Перевізник зобов’язаний подати повідомлення до реєстру та отримати контрольний номер для цього повідомлення.

За невиконання цих зобов’язань передбачена санкція у розмірі 20 000 злотих (стаття 22(1)(1)).

На початку перевезення водій зобов’язаний мати довідковий номер або документ, що замінює декларацію.

Якщо під час перевірки буде виявлено, що водій розпочав перевезення без контрольного номера або документа, який замінює повідомлення, водій підлягає штрафу від 5000 до 7500 злотих (стаття 32(1)(1)).

 

Відповідність даних

Дані про товар (вид і кількість), які були зазначені в повідомленні про перевезення, повинні збігатися зі змістом вантажу, що є предметом перевезення.

У разі виявлення невідповідності товару, який перевозиться, товару, зазначеному в повідомленні, на особу, відповідальну за надання цих даних, накладається штраф:

  • у випадку вантажоодержувача – у розмірі 46% різниці між валовою вартістю заявлених товарів і товарів, які фактично перевозяться з урахуванням обов’язку повідомлення, не менше 20 000 злотих (ст. 21(2)),
  • у випадку перевізника – у розмірі 20 000 злотих (стаття 22(1)(2)).

 

Повноваження органів КАS (Krajowa Administracja Skarbowa)

Керівник митниці та податкової служби може вимагати від суб’єкта перевезення пред’явлення транспортного засобу у визначений час і місце для проведення перевірочних заходів.

Одержувач зобов’язаний передати запит перевізнику.

За непред’явлення транспортного засобу для огляду або неподання заявки SENT Закон передбачає штраф у розмірі 20 000 злотих (стаття 21(2a) і стаття 22(1)(3)).

 

Доповнення та оновлення даних

Усі суб’єкти, які беруть участь у перевезенні вантажів, зобов’язані доповнити та/або негайно оновити дані, що містяться в повідомленні, в обсязі, у якому вони були зобов’язані це зробити (не стосується кількості та типу вантажу).

Невиконання цього зобов’язання або надання даних, які не відповідають фактам (окрім тих, що стосуються товарів), призведе до штрафу в розмірі 10 000 злотих (стаття 22(2) і стаття 24(1)).

 

GPS локатор

Перевізник зобов’язаний оснастити транспортний засіб пристроєм, який передає геолокаційні дані (мобільний додаток або пристрій надавача послуги GPS моніторингу), а також забезпечити надання актуальних геолокаційних даних транспортного засобу на всьому шляху перевезення вантажу, на який поширюється дія повідомлення.

Невиконання цього обов’язку тягне за собою накладення штрафу в розмірі 10 000 злотих (стаття 22(2a)).

У разі використання мобільного додатку водій зобов’язаний увімкнути GPS-локатор перед початком перевезення та вимкнути після його закінчення. Крім того, подорож слід припинити у разі збою пристрою, що передає геолокаційні дані, що триває більше години.

Якщо під час перевірки буде встановлено, що водій не виконує обов’язок увімкнути трекер або не зупиняється під час його несправності, на водія накладається штраф у розмірі від 5000 до 7500 злотих (стаття 32(1)(2). ) і (3)).

 

Доставка товару

Перевізник зобов’язаний доставити вантаж до пункту призначення або до місця завершення перевезення на території країни, зазначеної в повідомленні.

Невиконання перевізником цього зобов’язання тягне за собою (якщо не визначено покупця/власника чи місце завершення перевезення в країні) штраф у розмірі 100 000 злотих (стаття 22a(1)).

 

Правова основа

Закон від 9 березня 2017 року про систему моніторингу автомобільного та залізничного транспорту вантажів та торгівлі пальним паливом (сторінка відкриється в новому вікні)

Розпорядження Міністра фінансів від 20 квітня 2023 року про внесення змін до положення про товари, транспортування яких охоплено системою моніторингу

перевезення вантажів автомобільним та залізничним транспортом та торгівля пальним (сторінка відкриється у новому вікні)

Згідно з цим регламентом, система SENT охоплює транспортування товарів, які є сільськогосподарською продукцією, розділених на такі сектори, перелічені у відповідних частинах Додатку I до Регламенту (ЄС) № 1308/2013 Європейського Парламенту та Ради:

зернових, частина I, якщо вага брутто партії товару перевищує 500 кг,

яєць частини XIX, якщо їх кількість у партії товарів перевищує 900 шт.,

м’ясо птиці, частина XX, якщо вага брутто партії товару перевищує 250 кг,

продукти бджільництва, частина XXII, якщо вага брутто партії товару перевищує 10 кг.

Інформація про публікацію

 

Останнє оновлення: 24 травня 2023 р. 12:26

Перша публікація: 15 травня 2023 р. 12:07

Відповідальний підрозділ: Департамент боротьби з економічною злочинністю Мінфіну