Контроль персоналу: як керувати співробітниками на підприємстві?

Коли фірма невелика, контролювати результативність працівників не надто складно. Але зробити моніторинг сотні співробітників значно важче. Коли підприємство розвивається, розширюється, а людей набирається все більше, виникає потреба у системі моніторингу. Особливо контроль робочого часу (попередній, поточний, підсумковий) потрібен в тих випадках, коли діяльність має на увазі постійне пересування співробітників. Це актуально для бачення пересування експедиторів, водіїв, мерчендайзерів. Вони, замість виконання своїх посадових обов’язків, можуть займатися вирішенням особистих питань, відхилятися від заданого маршруту. Подібна проблема нерідко зустрічається навіть в згуртованих колективах. Бізнес – злагоджена справа, вимагає практичних умінь, сучасних навичок. Крім підприємницьких здібностей, директор мусить компетентно керувати командою. Часто виробничий процес вимагає переміщення ключових учасників:
перевезенням вантажів; постачанням продукції; пошуком нової клієнтурної бази.
Контроль працівників є прямим обов’язком відділу кадрів. На сучасних фірмах це обов’язок однієї людини – менеджера. Важливо, щоб нові люди знаходили спільну мову з товаришами по службі, адаптувалися, самостійно розпитували про нюанси діяльності. Професіонали, що проявили себе, повинні вміти навчити новачків. контроль сотрудников Лідер вивчає ріст команди в розрізі спільного результату. Він проводить аналіз терміну виконання однотипних завдань різними співробітниками. Разом з тим, паралельно вивчаються досягнення конкретного співробітника:
скільки часу безпосередньо він перебував у дорозі; дотримувався чи маршрут; здійснені зупинки, їх тривалість.
Залежно від результативністі персоналу, складається загальна картина ефективності команди в цілому. Також видно доцільність оплати праці штатному працівнику. Трапляється, що виконавець некомпетентний при виконанні складних завдань, тому важливе дистанційне управління. Розглянуті завдання поряд з ефективним управлінням цікавлять  керівників різних рівнів організації. Адже від їх рішення залежить прибуток підприємства, а значить, перемога в конкурентній боротьбі. Тому директор намагається скористатися всіма можливими способами для відстеження продуктивності команди. Контролювати здалеку, де знаходиться співробітник, раніше було досить складним завданням. Але зараз все простіше, оскільки з’явилася шанс порівнювати продуктивність працівника, відстежуючи його рух при виконанні завдання. Завдяки появі gps навігації – прискорились процеси реагування керівництва. Простежити за маршрутами фахівців поза офісом, зробити висновки, коригувати маршрут – стало набагато легше.

Чи законно стежити за співробітниками по gps?

Часто керівники задаються питанням підвищення ефективності управління персоналом великої організації. Пізніше приходить до усвідомлення необхідності контролю колективу через технічні пристрої. Адже від того, наскільки дієвим виявляється моніторинг співробітників, залежить прибутковість підприємства. наблюдение за сотрудниками Багато з управлінців намагаються використовувати нові технології, серед яких:
спостереження в офісі за допомогою відеокамер або програм на робочому столі; визначення місця знаходження людини через програми встановлені в мобільному пристрої; застосування диктофонів; впровадження пересувних відеокамер.
В офісі проконтролювати співробітників значно простіше. Для цього можна встановити відеоспостереження або CRM-системи для відстеження активності фахівця. Також періодично потрібні звіти, але іноді власники вдаються до радикальних заходів – контролюють монітори свого колективу. Для цього в персональний комп’ютер встановлюється спеціальна програма доступу. Контроль переміщення кур’єрів здійснити значно складніше. Те ж саме відноситься до роботи торгових агентів, водіїв, експедиторів, що працюють дистанційно. Але завдяки прогресові нині існує безліч пристроїв по визначенню розташування виконавеця. Деякі з них можуть зафіксувати візуально діяльність трудящого (go pro відеокамери). Для перевірки місцезнаходження, зайнятісті співробітника використовується gps трекер. Додатково встановлюють додатки для смартфонів або смарт годинника. Багато хто стверджує, що gps моніторинг співробітників проводиться незаконно. Але існує ст. 28 Трудового Кодексу України. У ній прописана норма: роботодавець має повне право відстежувати зайнятість команди за допомогою технічних засобів. При цьому директор повинен перед прийомом на роботу укласти трудовий договір про нерозголошення комерційної таємниці претендентом. В ньому прописується дозвіл на супутникове стеження за маршрутом співробітника в рамках управлінської логістики та безпеки персоналу. Якщо такий пункт відсутній – співробітники можуть опротестовувати введення санкцій, в тому числі в судовому порядку.

Програми для контролю співробітників

Методи контролю зайнятих роботою людей неймовірно дієві, досить прості у використанні. Показують, наскільки результативно підлеглі проводять робочий час. Це, в свою чергу, допоможе:
підвищити продуктивність; оптимізувати витрати; збільшити прибутковість.
Gps контроль за персоналом – один з прогресивних методів відстеження мобільних співробітників. Він універсальний, підходить для транспортних підприємств, інкасаторів, мерчендайзерів, туристів. Здійснюється процедура досить швидко. Gps система повідомляє, де знаходиться працівник, який працює віддалено в даний відрізок часу. Так легко зрозуміти, чи входить його місце розташування в узгоджений з керівництвом перелік. Причому на з’ясування інформації йде близько 1 хвилини. Вся інформація про об’єкт відображаються на екрані. Програма контролю має включати пункти, прописані в угоді:
Існування відповідальності за розголошення комерційної таємниці, в т.ч. щодо контролю дій через пристрої моніторингу. Gps-контроль пересування співробітника проводиться тільки в робочі години. Співробітник зобов’язаний скласти план маршруту на день із зазначенням часу перебування на ньому. Виконавець зобов’язується приймати виклик і протягом 15 хв. повідомляти про своє розташування диспетчеру або начальнику в разі сигналу про відсутність зв’язку.
Компанія «Комп’ютерні та сучасні технології» встановлює, налаштовує, технічно супроводжує системи стеження FREETRACK в Україні. Ми допомагаємо підвищувати результативність віддалених співробітників.